Najbolji poslovi bez diplome

Objavio | 2015-06-09 | Zaposlenje

Živimo u vremenu kada fakuteltska diploma gubi svoju vrednost. Provedete 4 i više godina učeći a na kraju vaša diploma služi samo kao ukras na vašem zidu. Takva situacija nije samo kod nas u Srbiji taj problem je zadesio i ostatak Evrope. Fakultetski obrazovanih je sve više a onih koji se odlučuju za zanate sve manje. Mnogo je onih koji se odlučuju za prekvalifikaciju kako bi došli do posla. Ovo su poslovi za koje vam nije potreban ni dan škole a dobro su plaćeni kako kod nas tako i u svetu:

Kuvar
Ova vrsta posla zna da bude veoma naporna i stresna. Kao glavni kuvar bićete stalno pod pritiskom. Veliki restorani sa mnogo mušterija nekada moraju da naprave i po nekoliko stotina porcija obroka na dan. Svaka porcija mora da bude savršena a mušterija zadovoljna. Postoji i dobra strana ovog posla. U boljim restoranima u Srbiji kuvari imaju platu veću od 1000 eura.

Zavarivač
Da bi ste bili kvalifikovani za ovaj posao morate da prođete obuku koja može da traje i nekoliko meseci. Zavarivači sa atestom su veoma traženi. Plata dobrog majstora se kreće od 500 do 1000 eura.

Programer
Veoma traženo zanimanje. Računari, mobilni telefoni, laptopovi, tableti i drugi slični uređaju su postali nešto bez čeka se ne može zamisliti dan prosečnog građanina. Potržnja za aplikacijama i programima stalno raste a samim tim raste i potražnja za ljude koji ih prave. Poznavanje nekog od programskih jezika je nešto što može da vam osigura sigurnu zaradu do kraja života. Početna plata programera je oko 500 eura a vremenom ako se pokažete može da dostigne i 2000 eura.

Frizer
Kod ovog zanimanja plata dosta varira. Ovaj posao možete da obavljate samostalno u svom frizerskom salonu ili da radite kod nekoga za procenat. I u jednom i u drugom slučaju može fino da se živi od ovog posla.

807 ukupno pregleda, 1 danas